Liikkuva kuva

Tekijänoikeuslaissa ja kouluja koskevissa sopimuslisensseissä puhutaan elokuvateoksista. Mitä elokuva oikeastaan tarkoittaa? Onko tekijänoikeuslain elokuva sama asia kuin sopimuslisenssin elokuva? Teemasivulla ”Liikkuva kuva” annetaan vastaus muun muassa näihin kysymyksiin.

Tekijänoikeuslain elokuva-käsite tarkoittaa kaikkea käytännössä liikkuvaa kuvaa. Toisaalta taas sopimuslisenssien määräys elokuvien esittämisestä koskee vain ns. kokoillan elokuvia, joiden esittämiseen tarvitaan tekijän lupa. Elokuvan osalta tilanne on hyvin samanlainen kuin musiikissakin: tekijöitä on usein monia. Siksi on vaikea tietää, keneltä kaikilta lupa pitäisi saada. Kysytäänkö ohjaajalta vai käsikirjoittajalta? Entä tuottajan oikeudet? Osioon tutustuessa onneksi selviää, että elokuvien opetuskäyttöön voi saada lupia keskitetysti.

Koska termi "elokuva" voi tarkoittaa mitä tahansa liikkuvaa kuvaa, saat tältä teemasivulta vastauksen yhtälailla kokopitkän elokuvan kuin YouTuben lyhyen videoklipinkin oikeuksiin liittyviin kysymyksiin.

Sisällöistä poimittua

Saako opetuksen streamata ja tallentaa?
Voiko opettajan esityksen vapaasti videoida ja näyttää toiseen kouluun?
Voiko oppilaan esitelmän videoida?
Voinko videoida tunnilla esitettävän oppilaan esitelmän ja näyttää videon seuraavalla oppitunnilla?
Liikkuvan kuvan esittäminen opetuksessa
Elokuvien esittäminen opetuksen yhteydessä vaatii erillisen luvan, sillä tekijänoikeuslain 21 § julkisesta esittämisestä ei koske elokuvateoksia.
 Tekijänoikeus elokuvaan
Seura A pyysi 11.6.1997 tekijänoikeusneuvoston lausuntoa elokuvateoksien tekijänoikeuksista.