Esittävän taiteilijan suoja

Esittävän taiteilijan suoja on yksi lähioikeuksista. Esittävän taiteilijan suojaa saa henkilö, joka esittää kirjallisen tai taiteellisen teoksen taikka kansanperinnettä. Tämä henkilö voi olla esimerkiksi laulaja, muusikko, näyttelijä tai tanssija. Esitykselle ei aseteta laatuvaatimuksia, eikä sen tarvitse ylittää teoskynnystä, kunhan esityksen kohteena on teos. Siten sellaiset esiintyjät, jotka eivät esitä teosta kuten esimerkiksi taikurit, jäävät suoja ulkopuolelle. 

Suojaa saavan esityksen tallentamiseen ja tallenteen käyttöön tarvitaan esittäjän lupa. Esittävän taitelijan suojaan kuuluu myös moraaliset oikeudet. Suoja on voimassa 50 vuotta esityksestä.

Oopperateoksen lavaohjaaja
Oopperateoksen lavaohjaajalla oli tekijänoikeuslain esittävän taiteilijan oikeus oopperaesitykseen. Oopperan ohjaaja suoritti esityksen kokonaistuloksen kannalta ja siten myös sen kuultavan osuuden kohdalta sellaisen huomattavan, taiteellisesti merkittävän panoksen ohjaamalla niitä henkilöitä, jotka välittömästi esittivät teoksen, että häntä oli pidettävä tekijänoikeuslain 45 §:ssä tarkoitettuna esittävänä taiteilijana. (KKO:1987:116

 

Paritanssien opetusohjelman esiintyjä
Tavallisimpien paritanssien opetukseen tarkoitetun televisio-ohjelman esiintyjä ei saanut esittävän taiteilijan suojaa. Tekijänoikeusneuvoston mukaan yleisten paritanssien askelkuviot tai säännöt eivät ole tekijänoikeuslaissa tarkoitettuja kirjallisia tai taiteellisia teoksia. Koska kyseessä ei ollut kirjallisen tai taiteellisen teoksen tai kansanperinteen esityksestä, esitys ei nauttinut esittävän taiteilijan suojaa. (TN 2007:13)