Saako opiskelija tehdä seinämaalauksen luokan seinälle netistä löydetystä Disney-hahmon kuvasta?

Kysymys:

Saako opiskelija tehdä seinämaalauksen luokan seinälle netistä löydetystä kuvasta, jossa on lisenssi Creative Commons 4.0 BY-NC? Kyseessä on Disney-hahmo, minkä vuoksi asia ehkä askarruttaa enemmän.

 

Vastaus:

Tekijänoikeuslaki ei sellaisenaan tarjoa suojaa piirroshahmolle vaan piirroshahmon konkreettiset toteutukset saavat suojaa kuvataiteen teoksina. Tekijänoikeus ei suojaa ideaa hahmon taustalla, joten on mahdollista käyttää piirroshahmoa inspiraationa ja piirtää esimerkiksi ankkahahmo ilman housuja, kunhan ei jäljennä toisen piirrosta suoraan.

Lähtökohtaisesti Creative Commons –lisensoituja kuvia voi käyttää lisenssiehtojen mukaisesti. Esimerkiksi CC 4.0 BY-NC lisensoitua kuvaa saa käyttää ei-kaupalliseen käyttöön ja tekijän nimi on mainittava. Tämä tarkoittaa sitä, että alkuperäisen tekijän nimi on aina mainittava, jos teosta hyödynnetään esimerkiksi seinämaalauksen pohjana. Kuvien käytössä on oltava kuitenkin tarkkana, sillä internet voi sisältää luvattomasti CC-lisenssillä jaettuja kuvia, jolloin kuvien jakaja ei ole ollut itse kuvaaja eikä tekijänoikeuden haltija, mutta on merkinnyt CC-lisenssin omiin nimiinsä. Käyttäjä on aina itse vastuussa, vaikka kuva olisi jaettu CC-lisensoituna. Mikäli kyseessä on valokuva, jonka kohteena on Disney-hahmo, on myös muistettava, että lisenssi ei vaikuta alkuperäisen kohteen tekijänoikeuteen, vaan se pysyy voimassa CC-lisenssistä huolimatta. 

Seinämaalauksen osalta merkityksellistä on, onko se tarkka kopio alkuperäisestä vai ennemminkin itsenäinen teos ja tekijän oma omaperäinen versio alkuperäisestä kuvasta. Tekijän yksinoikeuteen kuuluu oikeus määrätä teoksen kappaleiden valmistamisesta. Kappaleiden valmistaminen valokuvasta voi tapahtua esimerkiksi piirtämällä, maalaamalla tai muuta tekotapaa käyttäen. Maalauksen on ollakseen valokuvan kappale oltava hyvin tarkka kopio valokuvasta. Usein melko pienetkin erot maalauksessa suhteessa kuvaan tekevät maalauksesta oman itsenäisen teoksensa, jolloin ei tarvita oikeudenhaltijan lupaa. Tällaisissa tilanteissa on arvioitava, ovatko hahmot samaistettavissa kokonaisvaikutelman perusteella alkuperäisiin hahmoihin.