TV- ja radio-ohjelmien tallennus- ja esityslupa

Opetushallitus on hankkinut yhteistyössä tekijänoikeusjärjestöjen kanssa luvan TV- ja radio-ohjelmien käyttämiseen opetuksessa. Tallennus- ja esityslupa sallii tiettyjen tv-kanavien, radiokanavien sekä verkkopalvelujen hyödyntämisen opetuksessa. Opetushallituksen hankkima lupa koskee varhaiskasvatusta, esi- ja perusopetusta, lukiokoulutusta ja maksutonta ammatilliseen perustutkintoon johtavaa koulutusta. Muiden toimijoiden on hankittava lupa erikseen.

Lupa kattaa seuraavat tv-kanavat: YLE 1, YLE 2, YLE Teema & Fem ja MTV3.  Lupa oikeuttaa tallentamaan ja esittämään kanavilta kaikkia muita ohjelmia paitsi elokuvateatteri- ja tallennelevitykseen tarkoitettuja elokuvia, ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja ja mainoksia. Opetushallituksen hankkimalla luvalla opetuksessa voidaan esittää Yle Areenassa ja Elävässä arkistossa olevia kotimaisia televisio-ohjelmia. Elokuvateatteri- tai videolevityksessä olevat elokuvat ja mainokset eivät kuulu luvan piiriin. Lupa ei myöskään kata muualla, kuten verkossa, julkaistujen teosten esittämistä.

Tallentamisen voi suorittaa millä tekniikalla tahansa (esim. VHS-kasetti, DVD-levy, digiboksin kovalevy). Tallennusmahdollisuus on laajennettu myös koulun sisäiseen verkkoon, kunhan verkko on suljettu ulkopuolisilta. Opetusohjelmista nauhoitettua tallennetta voi käyttää rajattoman ajan. Muita ohjelmia voi käyttää kaksi vuotta nauhoitusajankohdasta. Tehtyjä tallenteita saa käyttää ainoastaan opetustarkoituksessa. Ohjelmien tallentaminen Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta ei ole sallittua.

Radio-ohjelmia voidaan saman Opetushallituksen hankkiman luvan perusteella kuunnella opetuksessa vapaasti verkosta tai radiokanavilta. Yleisradion opetusohjelmia saa myös tallentaa. Muiden radio-ohjelmien tallentamiseen tarvitaan erillinen lupa.

Lisätietoa löytyy Kopioston nettisivuilta ja Kopiraittilasta.

Elokuvien esittämiseen oppitunnilla oppilaitoksen on hankittava itse erillinen lupa. Useiden kotimaisten ja ulkomaisten elokuvien esittämiseen luvan voi hankkia Elokuvalisenssi.fi-palvelusta

Vaikka lupaa ei sopimuslisenssin tai muun sopimuksen myötä olisikaan, se voidaan hankkia myös vapaamuotoisemmin. Tekijänoikeudellisista asioista sopiminen ei edellytä määrämuotoa, joten tekijänoikeuden haltijalta voi kysyä suostumuksen teoksen käyttöön vaikkapa suullisesti.