Mitä on otettava huomioon Google Driven kuvahaussa?

Kysymys: 

Googlen Driven dokumenteissa on Tutkimus-työkalu, jonka takaa löytyy kuvia hakusanoilla. Kuvat ovat linkkejä sivuille, joilla kuvat ovat. Saako tällaisia kuvia liittää omaan dokumenttiin, jos dokumentissa säilyy linkki kuvan sivulle?

 

Vastaus: 

Google Drive -palvelun Tutkimus-työkalun kuvatoiminto toimii samalla periaatteella kuin Googlen tavanomainen hakukone: kuvat ovat kokoelma netistä löytyviä tiedostoja, joista osa on siellä laittomasti, osa tekijän itsensä julkaisemina ja osa vapaasti lisensoituja.

Kuvan kopiointi dokumenttiin on tekijänoikeuslain 2 §:n mukaista kappaleen valmistamista. Muuhun kuin yksityiseen käyttöön tarkoitettu kappaleen valmistaminen edellyttää lähtökohtaisesti lupaa kuvan omistajalta, vaikka säilyttäisi kuvassa alkuperäisen linkin.  

Vapaasti lisensoituja kuvia saa kuitenkin käyttää. Googlen normaalin kuvahaun voi rajata näyttämään vain vapaasti käytettäviä kuvia (kuvahaun yhteydessä valitaan oikean yläkulman valikosta ”Tarkennettu haku” ja Käyttöoikeudet-kohdasta esim. ”Vapaasti käytettävissä ja jaettavissa”). Tätä hakutoimintoa ei kuitenkaan löydy Google Drivesta. Sen tähden kuvat kannattaa etsiä Googlen varsinaisella hakukoneella tai esimerkiksi Creative Commonsin hakukoneella, joka noutaa nimenomaan CC-lisenssillä vapaasti lisensoitua materiaalia.