Vapaita verkkosisältöjä

Tekijänoikeuslain kiemurat tuntuvat usein opettajista monimutkaisilta ja välillä tulee varmasti tunne siitä, että materiaalin käyttö on aivan liian rajoitettua. Aina on kuitenkin syytä muistaa se, että tekijällä on mahdollisuus antaa halutessaan käyttäjille oikeuksia mielensä mukaan – ja tätä oikeutta on käytetty paljon!

Internetistä löytyy nykyisin miljardeja teoksia, joiden käyttömahdollisuudet ovat varsin laajoja. Tekijä voi antaa suostumuksensa teoksen käyttöön vapaamuotoisesti tai käyttämällä ns. vapaita lisenssejä, joita ovat muun muassa Creative Commons ja GNU General Public License.

Seuraavassa on listattu joitakin erilaisia verkkopalveluita, joista löytyy opetuksessa varsin vapaasti hyödynnettävää aineistoa. Suuri osa seuraavista palveluista käyttää CC-lisenssiä, joten tämä materiaali on vapaasti esitettävissä ja kopioitavissa opetustarkoituksessa. Oikeus materiaalin muunteluun ja kaupalliseen käyttöön pitää kuitenkin muistaa aina tarkistaa lisenssin ehdoista! On myös hyvä muistaa, että internetissä on paljon luvattomasti jaettua CC-lisensoitua materiaalia. Käyttäjä on vastuussa siitä, että käyttö on luvallista ja lisenssin ehtojen mukaista.

 

Laajat digitaaliset kirjastot:

Internetistä löytyy useita digitaalisia ”kirjastoja”, joissa on paljon erityyppistä materiaalia vapaaseen käyttöön.

Internet Archive: http://www.archive.org/
Internet Archive on laaja digitaalinen kirjasto, josta löytyy niin videoita, musiikkia ja kuvia. Aineistoa voi käyttää annettujen lisenssien laajuudessa opetukseen.

Wikimedia Commons: http://commons.wikimedia.org/wiki/Etusivu
Wikimedia Commons on Wikipediaan kytkeytyvä materiaalipankki, jossa on miljoonia kuva- ääni- ja videotiedostoja vapaaseen opetuskäyttöön!

 Kuvapankit:
Kuvia voi esittää opetuksessa suoraan internet-sivuilta, mutta seuraavista palveluista löytyy runsaasti lisensoituja kuvia, joita voi hyödyntää laajemmin.

Flickr:  http://www.flickr.com/creativecommons/
Flickr-kuvapalvelussa on huima määrä CC-lisensoituja kuvia, joita voi hyödyntää opetuksessa.

FreePhotoBank: http://www.freephotobank.org
FreePhotoBank on ilmainen kuvapankki, jossa olevia valokuvia voi hyödyntää myös kaupallisesti.

Pixabay: https://pixabay.com/
Pixabay on ilmainen kuvapankki, jonka sisältämät kuvat ovat kaikki julkaistu vapaana tekijänoikeuksista CC0-lisenssin nojalla.

 Musiikki:
Musiikin osalta on syytä muistaa, että julkaistun musiikin esittäminen on suoraan lain nojalla vapaata opetuksessa. Muuntelu ja kopioiminen on kuitenkin kiellettyä. Seuraavassa on palveluita, joissa käyttäjät ovat antaneet lisäoikeuksia käyttäjille CC-lisensseillä.

Jamendo: http://www.jamendo.com/en/
Jamendo on palvelu, jossa on CC-lisensoitua musiikkia.

Freesound: http://www.freesound.org
Freesound-sivustolla on paljon CC:llä lisensoituja musiikkipätkiä, joita voi hyödyntää esimerkiksi musiikintunneilla lisenssin sallimassa laajuudessa!

 Ohjelmistoja:

Valo-CD: http://www.valo-cd.fi/
Valo-CD on suomalainen vapaita ohjelmia jakava internet-palvelu, jonne on kerätty vapaita ohjelmia sekä niiden suomenkielisiä käyttöohjeita.

 Hakukoneet:
Näiden materiaalipankkien lisäksi on syytä muistaa, että lähes kaikki hakukoneet tarjoavat nykyisin mahdollisuuden hakea pelkästään CC-lisensoitua aineistoa.

Creative Commonsin hakukone: http://search.creativecommons.org/
Tässä tarkoituksessa voi myös hyödyntää Creative Commonsin omaa hakukonetta, jonka avulla voi etsiä CC-materiaalia monesta lähteestä yhdellä klikkauksella.