Miten etäopetuksessa voi tarkistaa oppilaiden tehtävät?

Kysymys:

Miten etäopetuksessa voi tarkistaa oppilaiden tehtävät? Jos käytössä ei ole digitaalista opettajan esitysmateriaalia, miten voi näyttää tehtävien vastaukset oppilaille? Voiko opettajan oppaasta ottaa kuvan ja jakaa suljetussa oppimisympäristössä, pilvessä tai muussa vastaavassa?

 

Vastaus:

Lähtökohtaisesti työ-, harjoitus- ja vastauskirjoja ei saa kopioida ilman kustantajalta saatua lupaa. Kopioston kopiointiluvalla opettaja ja oppilas saavat kuitenkin etäopetuksessa tehtävän tarkistamista varten kopioida työ-, harjoitus- ja vastauskirjasta sen osan, joihin vastaus on laadittu tai jotka ovat tarpeen tehtävän tarkistamiseksi. Opiskelija saa lähettää laatimansa vastauksen opettajalle tarkistamista varten, esimerkiksi tallentamalla suljettuun oppimisalustaan tai vastaavan suljetun verkon kautta, ja opettaja saa kopioida vastauskirjaan sisältyvän mallivastauksen ja lähettää oikean vastauksen opiskelijalle. Oppilaalla ja opettajalla tulee olla hallussaan alkuperäinen työ- tai harjoituskirja.

Kopiointiluvalla myös opettajan oppaasta saa ottaa kuvan tai kopion ja jakaa opetusryhmälle suljetussa oppimisympäristössä. Kopiointilupa koskee sekä painettuja että digitaalisessa muodossa olevia opettajan oppaita.