QR-koodi

Kysymys:

Onko opettajalla lupa tehdä QR-koodi mistä tahansa verkon osoitteesta ja käyttää sitä lasten kanssa oppitunnilla? Oppilas siis lukisi koodin omalla tai koulun mobiililaitteella ja katsoisi aineiston läpi. Koodi johtaisi suoraan esimerkiksi Wikipediaan, YouTubeen, kuvaan, lehden sivulle, Facebook-profiiliin, jne.

 

Vastaus:

QR-skannauskoodi on patentoitu menetelmä, mutta suurin osa koodeista on vapaasti käytettävissä. Koodit, jotka ovat .jis- tai .iso-formaatissa, ovat vapaasti käytettävissä ja niihin pohjautuvia linkkejä voi jakaa vapaasti.

QR-koodi on useimmiten linkki internet-sivustolle. Kuten perinteinen linkitys, myös QR-koodin käyttö on sallittua, jos käyttäjä huomaa selkeästi siirtymisen toiseen aineistoon ja linkittäminen on tehty muutoinkin hyvän tavan mukaisesti. QR-kuvio itsessään ei kerro sivustoa tai muuta kohdetta, jonne käyttäjä päätyy QR-koodin skannattuaan. Tämän takia QR-koodin kanssa tulee olla varovainen, sillä linkin tekijä vastaa linkin kohteesta.

Linkitettävän sivuston sisältö on aina syytä tarkistaa. QR-koodia ei esimerkiksi pitäisi tehdä YouTube-videoon, jonka sisältö rikkoo jonkun tekijänoikeutta. Toisen henkilön yksityiseen Facebook-profiiliin linkittäminen puolestaan voi loukata hänen yksityisyydensuojaansa. Lisäksi tulisi välttää linkkejä, jotka vievät käyttäjän maksulliseen palveluun (esim. maksullisen verkkolehden sivuille). Jos linkki vie käyttäjän suljettuun ympäristöön, kuten maksulliselle internetsivulle, linkin tekijä voi syyllistyä sivustolla olevan tekijänoikeudellisesti suojatun materiaalin hyödyntämiseen.