Suoja-aika

Suoja-ajalla tarkoitetaan tekijänoikeuslain mukaisen suojan voimassaoloaikaa. Laissa on eroteltu ns. varsinaiset tekijänoikeudet (jotka edellyttävät teoskynnyksen ylittymistä, eli työn itsenäisyyttä ja omaperäisyyttä) lähioikeuksista, jotka suojaavat taloudellisia panostuksia. Tekijänoikeuksien voimassaoloaika on pidempi kuin lähioikeuksien.

Tekijänoikeus on voimassa teoksen tekijän elinajan ja 70 vuotta hänen kuolinvuotensa päättymisestä. Jos kyseessä on kahden tai useamman tekijän yhteisesti luoma teos, lasketaan suoja-ajan voimassaolo viimeksi kuolleen tekijän kuolinvuoden päättymisestä.

Lähioikeuksien suoja-ajat ovat lyhyempiä. Yleisin, 50 vuoden suoja-aika, lasketaan sen vuoden päättymisestä, jolloin valokuva on otettu, esittävän taiteilijan esitys on esitetty, ääni- tai kuvatallenne on tallennettu, radio- tai televisiolähetys on lähetetty, tai esitys tai tallenne on julkaistu tai muuten saatettu yleisön saataviin (äänitallenteiden kohdalla suoja-aika on 70 vuotta ensijulkaisusta). Luettelon ja tietokannan suoja-aika on 15 vuotta laskettuna siitä vuodesta, kun työ saatiin valmiiksi tai kun se ensimmäisen kerran saatettiin yleisön saataviin.

Valokuvat ovat joka tapauksessa suojattuja tekijänoikeuslain mukaan. Kaikki valokuvat saavat vähintään 50 vuoden lähioikeussuojan. Valokuvat, jotka ylittävät teoskynnyksen, saavat sen sijaan pidemmän tekijänoikeussuojan.