Miten etäopetuksessa voi tarkistaa oppilaiden tehtävät? Jos käytössä ei ole digitaalista opettajan esitysmateriaalia, miten voi näyttää tehtävien vastaukset oppilaille? Voiko opettajan oppaasta ottaa kuvan ja jakaa suljetussa oppimisympäristössä, pilvessä tai muussa vastaavassa?
Jos opettaja tekee oppilasryhmällä käytössä olevan oppikirjan kappaleen aiheesta diaesityksen ja esittää sen luokkatilanteessa, jossa oppilaat laativat samalla tuntimuistiinpanoja, mitä osia kirjasta esitys saa sisältää?
Julkistetusta teoksesta saa jokainen valmistaa muutaman kappaleen yksityistä käyttöään varten.
Opiskelijani haluaisi hyödyntää projektissaan vanhoja mainoksia.
Voinko nuotintaa itse esimerkiksi jonkun radiossa soitettavan tämän hetken hitin ja antaa nuotin eteenpäin kollegoilleni opetuskäyttöön musatunneille?
Saanko kopioida CD:ltä kappaleen koneelle ja soittaa sen sitten oppilaille?
Mikäli kotiopetus ei ole ansiotarkoituksessa tapahtuvaa, materiaalin esittäminen on tekijänoikeuden haltijan yksinoikeuden ulkopuolella.
Kirjastonjohtaja pyysi tekijänoikeusneuvostolta 9.3.2006 lausuntoa kirjastoissa asiakkaan pyynnöstä valmistettavien kopioiden oikeudellisesta perustasta.
Voinko muuttaa lehtiartikkelin sähköiseen muotoon ja kopioida sen Moodleen oppilaiden ja opettajien luettavaksi?
Onko mahdollista kopioida yksi sarjakuvaruutu tai sarjakuvastrippi opetusta varten?
Oppikirjoissa on usein merkintä "Kopiointi ehdottomasti kielletty". Tarkoittaako tämä, että kirjasta ei saa kopioida yhtään mitään?
Yksityiseen käyttöön kopioimista on tulkittu varsin suppeasti: käytön tulee tapahtua puhtaasti henkilökohtaisiin tarpeisiin.
Opettaja löytää internetistä mielenkiintoisen artikkelin ja haluaisi tulostaa sen oppilailleen. Tarvitaanko tähän lupa?
Tulostaminen internetistä muuhun kuin yksityiseen käyttöön vaatii aina luvan.
Koulut voivat kopioida luvan salliman määrän ilman, että siitä tarvitsee kysyä erikseen lupaa tai maksaa korvausta.
Teosten kopiointi kuuluu tekijän yksinoikeuteen, eli kopion tekeminen vaatii normaalisti lupaa.
Kopiointilupa on Kopioston oppilaitoksille tarjoama lupa, jonka nojalla opettajat ja oppilaat voivat sekä skannata aineistoa että kopioida sitä painetuista lähteistä tai avoimilta verkkosivuilta.
Järjestöt tarjoavat oppilaitoksille ja kunnille erikseen ostettavia kollektiivilupia, jotka helpottavat tekijänoikeusmateriaalin käyttöä.
Tehokkaalla teknisellä suojakeinolla halutaan estää teoksen kopiointi.
Tekijänoikeus on yhteiskunnan tapa rohkaista luovia ihmisiä valjastamaan taidoistaan ammatin.